U OVOME SE KRIJE TAJNA NAJBOLJEG BOSANSKOG SOMUNA: Umesite ih ovako i ZAVIDEĆE vam i najbolji PEKARI
Bosanski somun, Foto: Printsreen/Youtube/ Gurman TV

recept

U OVOME SE KRIJE TAJNA NAJBOLJEG BOSANSKOG SOMUNA: Umesite ih ovako i ZAVIDEĆE vam i najbolji PEKARI

Postoje brojne legende o nastanku ovog peciva.

Objavljeno: 15:49h

Somun je karakteristično bosansko pecivo koje se najviše koristi tokom Ramazana. Iako se veruje da su ovo pecivo na Balkansko poluostrvo doneli Turci Osmanlije tokom svojih ratnih pohoda, istina je malo drugačija.

Prema jednoj legendi, za nastanak somuna je zaslužna istoimena porodica iz Hercegovine koje ih je pre više vekova pekla u maloj pekari. Ona se nalazila na putu od Hercegovine prema Istanbulu kojim su se kretali trgovci i vojska.

Prema drugoj legendi, za nastanak somuna je zaslužan pekar iz Sarajeva koji je po nalogu turskog bega na osnovu istanbulskog recepta uz manje izmene napravio pecivo koje se brzo i jednostavno pripremalo, a bilo je izuzetno ukusno. Recept se prenosio sa kolena na koleno, a vremenom se ova vrsta peciva proširila širom Balkana.

Čarobni izgled somuna iz Bosne
Čarobni izgled somuna iz Bosnefoto: PRINTSCREEN/YT/ WIE MAN KOCHT

Somun je popularan i u Srbiji, a bez njega je nemoguće zamisliti porciju ćevapa. Gotovo svaka pekara danas ima u ponudi i ovo pecivo, a evo i originalnog recepta za bosanski somun. Prilikom pripreme važno je znati da se testo mora zamesiti isključivo sa hladnom vodom, jer će jedino na taj način imati prepoznatljiv ukus.

U pitanju je posno pecivo bez ulja kao stvoreno za sve one koji poste Vaskršnji post, koji podrazumeva dane bez upotrebe ulja.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 10 gr kvasca
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 kafena kašika soli
  • 700 ml hladne vode
  • crni kumin (opciono)

Priprema:

U posebnu posudu sipajte šećer, kvasac i malo vode, pa ostavite da kvasac nadođe. U veću posudu sipajte brašno, so i preostalu hladnu vodu, dodajte nadošli kvasac i zamesite ređe testo. Prilikom mešenja povlačite testo od rubova posude u kojoj mesite ka unutra. Možete mesiti rukama ili varjačom.

Ostavite testo da ostoji najmanje sat vremena. Što testo duže stoji, somuni će biti lepši. Pekarski majstori najčešće zamese testo uveče i ostave ga u frižideru celu noć.

Priprema somuna je vrlo laka
Priprema somuna je vrlo lakafoto: Printscreen/Youtube/ PORODIČNA SVAKODNEVICA

Pre oblikovanja ga premesite nekoliko puta, a hladno testo je lakše za oblikovanje. Uzmite lopticu testa i dok ga držite u šaci drugom rukom povlačite krajeve dok ne dobijete kružni oblik prečnika 30 cm i stavite ga na površinu koju ste posuli brašnom. Tupom stranom noža napravite "mrežicu".

Prazan pleh ubacite u prethodno zagrejanu rernu na najjaču temperaturu i kad se zagreje pospite ga brašnom. Uzmite somun na dlan, pokvasite ga sa gornje strane s malo vode, položite na pleh, pospite crnim kuminom i pecite u vreloj rerni 10 minuta.

Somuni su pečeni kad se "naduju" na sredini. Nemojte da vas brine tvrda korica kad ih izvadite iz rerne, omekšaće za nekoliko minuta, pa nema potrebe da ih prskate vodom ili uvijate u krpu.

BONUS VIDEO:

01:21

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb

(Espreso/ Srećna republika/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.